Inkjetprinter vs. laserprinter op kantoor

Inkjetprinter vs. laserprinter op kantoor

Wat is beter voor op kantoor: een inkjetprinter of een laserprinter? Dat hangt ervan af.. Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in wat voor documenten het meest geprint worden. Een laserprinter kan je bijvoorbeeld veel geld besparen of onnodig veel geld kosten. Wij maken je wegwijs in de verschillende typen printers en helpen je om een weloverwogen keuze te maken.

Verschillende printtechnieken

Om te beginnen, leggen we de achterliggende printtechniek aan je uit. Inkjetprinters hebben tenslotte een compleet andere werking dan laserprinters. Hieronder staan enkele kenmerken uitgelicht.

Inkjetprinter werkt met vloeibare inkt

Inkjetprinters zijn vaak goedkoper in aanschaf dan laserprinters. Ze gebruiken vloeibare inkt die duurder is dan toner, maar ook een hoogwaardige afdrukkwaliteit biedt. De inkt wordt via de bewegende printkoppen op het papier aangebracht. Hierbij rolt het papier steeds iets verder door de printer, zodat het blad vlak voor vlak bedrukt wordt.

Het kan enkele seconden duren voordat de inkt volledig is opgedroogd. De geprinte afdrukken kunnen hierdoor vlekkerig worden, als ze direct na het printen worden aangeraakt. Een goede inkjetprinter kan echter een zeer nauwkeurige print maken. Bedenk hierbij goed: een goedkope inkjetprinter is vaak duurder in gebruik. Een duurdere inkjetprinter bevat bijvoorbeeld vaak meerdere kleuren cartridges, waardoor je nauwkeurig print en afzonderlijke kleuren cartridges kunt vervangen als ze leeg zijn.

Laserprinter smelt tonerpoeder op het papier

Laserprinters gebruiken toner, een poederachtige substantie in een plastic toner cartridge, om het beeld te creëren. De laser in de printer projecteert de afdruk op een roterende drum, waarna de toner op deze delen van de drum blijft plakken. Het papier rolt langs de drum, waarbij de toner tegen het papier aan komt. Hierbij wordt de toner verhit en zo hecht het zich aan het papier.

Tonerpoeder koelt zeer snel af, waardoor je het papier zonder problemen direct uit de printer kunt halen. Het papier kan hierbij soms nog wat warm aanvoelen. Een laserprinter verbruikt relatief weinig toner. Hierdoor gaan toner cartridges ook langer mee dan de gemiddelde inktcartridge.

Laserprinter is goedkoper bij grootverbruik

In kantoren waar veel geprint wordt, vind je over het algemeen vooral laserprinters. Deze printers drukken sneller af. Daarnaast zijn de kosten per geprinte pagina een stuk lager en is de printer sneller klaar. Dit zorgt ervoor dat het verschil in aanschafprijs bij grootverbruik snel is terugverdiend. Op een administratie- of legal-afdeling wordt daarom vrijwel altijd voor een laserprinter gekozen.

Vooral de HP laserprinters zijn zeer populair. HP toner is dusdanig goed verkrijgbaar, dat dit de zekerheid biedt dat je nooit lang zonder printer toner zit. Voor particulieren is een laserprinter vaak minder interessant. Zij printen over het algemeen minder, waardoor het te veel tijd kost voordat het verschil in aanschafkosten is terugverdiend.

Inkjetprinters zijn de betere fotoprinters

Inkjetprinters zijn het populairst voor het afdrukken van foto’s, omdat ze een breed scala aan kleuren kunnen produceren en de nauwkeurigheid erg hoog is. Inkjetprinters worden daarom ook regelmatig bij designafdelingen gebruikt. Het nadeel is dat inktcartridges relatief duur in gebruik kunnen zijn. Particulieren en inkopers kiezen daarom regelmatig voor compatibele inktcartridges, zoals de huismerk HP inkt van 123inkt.

De beste printer voor jouw kantoor

Print je veel documenten? Dan is de (zwart-wit) laserprinter een goede keuze. Print je weinig of vooral foto’s? Kijk dan vooral naar een goede inkjetprinter. Bespaar vooral niet op de aanschaf, maar op de verbruiksartikelen. Er zijn namelijk tal van aanbieders die compatibele toner en inktcartridges leveren.

Reacties zijn gesloten.