Hoeveel kost het eigenlijk om een auto te rijden?

Hoeveel kost het eigenlijk om een auto te rijden?

De auto is een veelgebruikt vervoermiddel in Nederland. Een auto brengt je vrijheid en flexibiliteit, maar er komen ook kosten bij kijken. Dit zijn vaste- en variabele kosten. Vaste kosten betaal je sowieso, zonder dat je met de auto rijdt. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat wordt gereden. Wij zetten de kosten waar je rekening mee moet houden op een rijtje. Lees snel verder zodat jij straks niet voor onverwachte kosten komt te staan!

Aanschaf van de auto

Om te beginnen krijg je gelijk te maken met de kosten voor het aanschaffen van de auto. Hoeveel je kwijt bent, is afhankelijk van een aantal keuzes. Ten eerste verschilt de prijs sterk per merk. Iemand die in een Mercedes wil rijden zal meer betalen dan iemand die een Citroën kiest. Kies je vervolgens voor een nieuwe of een tweedehands auto? Is een standaardpakket voldoende of ga jij liever voor specifieke opties?

Autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om jouw gekochte auto te verzekeren. Een onverzekerde auto mag de weg niet op. De kosten van de autoverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Dat begint bij het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager jouw maandpremie. Vervolgens kies je ook de dekking die het beste bij jou past. Dit bepaalt voor welke schade je auto verzekerd is. Twijfel je over welke dekking passend is voor jouw situatie? Vraag dan om advies aan een professional.

Kosten voor brandstof

Hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan brandstof is verschillend per persoon en auto. Per auto verschilt het hoe zuinig deze is. Vraag bij de verkoper van de auto hoe zuinig jouw auto is. Ook de rijstijl van de rijder van de auto speelt hierin een rol. Tot slot zijn de kosten ook afhankelijk van het soort brandstof waarop jouw auto rijdt.

Wegenbelasting

Deze kosten worden in rekening gebracht vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren. Het brandstoftype, gewicht van de auto en zelfs de provincie waarin je woont. Vraag aan de verkoper van de auto hoeveel wegenbelasting jij gaat betalen.

Onderhoud en APK

Iedere auto heeft onderhoud nodig. Een goed onderhouden auto brengt minder onverwachte kosten met zich mee. Een periodieke APK is verplicht om 1 keer per jaar te laten doen. Tijdens deze keuring wordt gekeken of jouw auto veilig is. Bijvoorbeeld de verlichting, remmen en banden worden gecheckt.

Hoe bespaar je op een auto?

De grootste besparing op een auto zit ‘m in deze keuze; een nieuwe of tweedehands auto. Een occasion zal je erg veel geld besparen in aanschaf. Kijk eens bij de occasions van Brochane. Hier vind je een ruim aanbod tweedehands auto’s die goed onderhouden zijn. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief goede auto voor een zachte prijs.

Reacties zijn gesloten.