Het belang van trainingen in de gehandicaptenzorg

Het belang van trainingen in de gehandicaptenzorg

Werken in de gehandicaptenzorg is prachtig werk. Maar laten we eerlijk zijn: het kan ook behoorlijk pittig zijn. Elke dag sta je klaar voor mensen die afhankelijk zijn van jouw hulp en steun. Dat vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal.  Daarom zijn trainingen niet zomaar een luxe, maar echt een must en bovendien ook vanuit wetgeving soms verplicht. In deze blogpost vertellen we je over de redenen waarom trainingen voor de gehandicaptenzorg zo belangrijk zijn als je in de gehandicaptenzorg werkt.

Reden 1: elke dag is anders in de gehandicaptenzorg

Als je in de gehandicaptenzorg werkt, weet je dat geen dag hetzelfde is. Soms loopt alles op rolletjes, maar op andere dagen wordt je geduld flink op de proef gesteld. Misschien is er een cliënt die extra zorg nodig heeft, of is er ineens een lastige situatie die je moet oplossen. Het is dan superbelangrijk dat je weet wat je moet doen. Trainingen helpen je om beter voorbereid te zijn op alles wat op je pad komt.

Reden 2: je kunt beter omgaan met complexe situaties

Je komt in de gehandicaptenzorg regelmatig in situaties waarin je even niet weet wat je moet doen. Denk aan cliënten die boos worden of lastig gedrag vertonen. Hoe ga je daarmee om? Door trainingen te volgen, leer je handige tips en tricks om dit soort situaties rustig en professioneel aan te pakken. Bijvoorbeeld hoe je kunt de-escaleren of hoe je goed kunt communiceren met cliënten en hun families.

Reden 3: je leert hoe je voor jezelf kunt zorgen

Laten we het ook even hebben over jou. Want om goed voor anderen te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Trainingen kunnen je helpen om beter om te gaan met stress en je eigen grenzen te bewaken. Hoe vaak heb je niet gehoord: “Pas op dat je jezelf niet voorbijloopt”? Een goede training geeft je tools om dat echt te doen, bijvoorbeeld door time-management of mindfulness te beoefenen.

Reden 4: door trainingen te volgen groei je als zorgprofessional

In de zorg sta je nooit stil, er is altijd iets nieuws te leren. Of het nu gaat om de nieuwste zorgtechnieken, omgaan met specifieke aandoeningen of het leren herkennen van signalen van overbelasting bij cliënten, een training zorgt ervoor dat je je werk beter kunt doen. En dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar zorgt er ook voor dat je meer waarde toevoegt voor je cliënten.

Wat kun je verwachten van trainingen voor de gehandicaptenzorg?

Een training in de gehandicaptenzorg is vaak heel praktisch. Denk aan workshops waarin je leert hoe je iemand beter kunt begeleiden of hoe je lastige gesprekken voert. Maar het kan ook gaan om meer fysieke dingen, zoals tiltechnieken om blessures te voorkomen. Je oefent vaak met collega’s en leert ook van hun ervaringen. En dat is superfijn, want je staat er niet alleen voor.

Waar kun je trainingen voor de gehandicaptenzorg volgen?

De trainingen worden gegeven door trainingsbureaus. Er zijn ook zorgbemiddelingsbureaus die naast zorgbemiddeling tussen zorginstellingen en zzp’ers trainingen verzorgen. Zorgbemiddelingsbureau PRTD is daar een voorbeeld van. Bij dit bureau werken veel mensen met een achtergrond uit de gehandicaptenzorg, waardoor de trainers daadwerkelijk weten wat jij als zorgprofessional in de gehandicaptenzorg mee te maken krijgt.

Reacties zijn gesloten.