Leiderschap

Leiderschap

Leiderschap zie je overal terug in de wereld. Er heeft zich altijd wel een situatie voorgedaan waar jij bent geleid door een persoon, misschien heb je zelf wel eens leiding gegeven. Omdat leiderschap ontzettend breed is, kan niet alles omtrent leiderschap worden uitgelegd. In dit artikel wordt daarom verder ingegaan op de basis van leiderschap. Leiderschap is een bekend begrip, maar wat is leiderschap eigenlijk en waar dient leiderschap voor?

Definitie leiderschap

Voordat leiderschap begrepen kan worden is het zaak inzicht te krijgen in de definitie van leiderschap.  Deze luidt als volgt: ‘’Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de betreffende groep, maar dit is geen vereiste’’. Je taak als leidinggevende is dat een doel wordt bereikt met een groep. Vooral het laatste is erg interessant, het is geen vereiste een leidinggevende positie te hebben. Misschien zagen we dit wel terug op het WK voetbal. Robin van Persie had de beschikking over de aanvoerdersband, maar de echte aanvoerder tijdens dat toernooi was Arjen Robben. Leiderschap heeft blijkbaar dus te maken met bepaalde persoonlijke eigenschappen. Martin Luther King was een voorbeeld van een sterke leider.

Leiderschapsstijlen

In totaal zijn er 18 verschillende soorten stijlen van leidinggeven. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken, de 18 verschillende leiderschapsstijlen zijn te veel om te bespreken in dit artikel. Ken Blanchard heeft een onderscheid gemaakt in drie typen leiderschapsstijlen. Deze zullen worden toegelicht om een beter beeld te krijgen in de verschillen van leiderschap. Als eerste is er een sturend leiderschap. Deze vorm van leiderschap betreft een richtingscommunicatie verkeer. Hierbij voert de ondergeschikte jouw ideeën uit. Het is dus geen ondersteunende manier van leidinggeven, er is weinig ruimte voor de ondergeschikte om iets zelf te bedenken. Het proces ligt dus volledig in de handen van de leidinggevende. Als tweede is er stijl coachen. Hierbij stuurt de leider zijn ondergeschikte aan maar vraagt tegelijkertijd ook om suggesties, hij laat zijn ondergeschikte dus meehelpen in het proces. Over het algemeen vindt personeel dit fijn, zij hebben het gevoel ertoe te doen. Als derde is er de stijl steunen. De leider steunt zijn ondergeschikte dan in meerdere mate in plaats dat deze stuurt. Je ondersteunt het proces maar stuurt deze niet, jouw ondergeschikte gaan dus zelf aan de slag. Bij problemen kom jij als leider kijken en help je deze op te lossen. Als laatste is er de stijl delegeren. Bij deze stijl draag je de verantwoordelijkheid volledig over aan jouw ondergeschikte.

Meer weten over leiderschap

Heb jij een leidinggevende functie of heb je de ambitie om leiding te geven? Dan is het verstandig hier meer over te leren. Lees eens een artikel of boek over leiderschap. Je kunt ook een test laten afnemen over leiderschap. Vanuit deze test kun jij zwakke punten bij jezelf ontdekken. Als je eenmaal weet waar je aan moet werken kun je een training volgen. Het is van essentieel belang goed voorbereid te zijn voor je gaat leidinggeven. 

Reacties zijn gesloten.