Wat doet een Data Protection Officer

Wat doet een Data Protection Officer

Tegenwoordig is het ontzettend belangrijk om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te voldoen. Wanneer je dit niet doet, kun je namelijk een flinke boete krijgen. Vooral bij grote bedrijven komt dit regelmatig voor, hier wordt vaak ook strenger gecontroleerd. Soms is het volgens de AVG zelfs verplicht om een Data Protection Officer aan te stellen binnen de organisatie. In Nederland kennen wij dit ook wel als de Functionaris Gegevensbescherming. Hij zorgt ervoor dat alles omtrent de AVG goed verloopt, hier komen een hoop verschillende dingen bij kijken.

De taken van een Data Protection Officer

Wat de exacte taken zijn van een Data Protection Officer is lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk behoorlijk. Ieder bedrijf is anders, en dus gaat ieder bedrijf anders om met de AVG. Over het algemeen kun je zeggen dat een DPO er vooral voor zorgt dat een organisatie de AVG naleeft. Dit doet hij onder andere door te adviseren maar ook door te controleren. Vooral adviseren is erg belangrijk, dit wordt gedaan aan verschillende lagen binnen de organisatie. Daarnaast is een DPO eigenlijk altijd het aanspreekpunt voor de autoriteit persoonsgegevens.

Heb je altijd een DPO nodig?

Natuurlijk is het niet voor ieder bedrijf noodzakelijk om een DPO in dienst te nemen. Wel kan het erg handig zijn, je weet dan namelijk zeker dat alles omtrent de AVG op orde is. Ook straalt het een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en leiderschap uit naar je klanten en medewerkers. Zij kunnen er op vertrouwen dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan. Een groot voordeel is dat ieder bedrijf, groot of klein, de hulp van een DPO in kan schakelen. Het is namelijk niet perse nodig om iemand fulltime in dienst te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om het door een extern bedrijf te laten doen, veel bedrijven kiezen hiervoor.

Strengere AVG zorgt voor uitdagingen

De AVG is natuurlijk ontzettend veranderd de afgelopen jaren, met name in 2018. Hierdoor is het voor een hoop bedrijven erg lastig om hieraan te voldoen. Dit komt mede doordat de technologische ontwikkelingen erg hard gaan. Daarnaast worden de eisen steeds strenger en er wordt verwacht dat bedrijven zich direct aan passen en aan alle regels voldoen. Er wordt steeds kritischer naar bedrijven gekeken, waardoor bij sommige bedrijven de AVG een vast punt is op de agenda. Vooral voor dit soort bedrijven is het er verstandig om de hulp van een Data Protection Officer in te schakelen.

 

Reacties zijn gesloten.