Wat zijn de voordelen van een professioneel V&G-plan?

Wat zijn de voordelen van een professioneel V&G-plan?

Op het moment dat er gebouwen gaat worden door een professioneel bedrijf, is de kans groot dat er een professioneel V&G-plan opgesteld moet worden. Dit plan is bedoeld voor de veiligheid van alle werknemers. Zonder het juiste V&G-plan is de kans groot dat er ongelukken gaan gebeuren. Vooral als je met een grote bouw te maken hebt, is een V&G-plan in de meeste gevallen essentieel om gebruik van te maken.

Wat is een V&G-plan?

Een V&G-plan is een plan die bedoeld is voor het waarborgen van de veiligheid op een bouw. Hierbij is het de bedoeling dat de hoofd- en onderaannemers samenwerken en kijken naar de veiligheid. Een V&G-plan is altijd verstandig om te laten opstellen. Echter is dit niet altijd verplicht. Er zijn een aantal momenten waarop het verplicht is om gebruik te maken van een V&G-plan. Zo is een V&G-plan op de volgende momenten verplicht:

  • Als de bouw langer dan 30 dagen duurt en er meer dan 20 werknemers op één moment aanwezig zijn.
  • Als de bouw langer dan 500 mensdagen duurt
  • Als de bouw speciale gevaren met zich meebrengt

Het V&G-plan moet in deze gevallen in de voorbereidingsfase al opgesteld worden.

Veiligheid waarborgen

Het grootste voordeel van een VNG plan is dat je de veiligheid op de bouw kunt waarborgen voor de werknemers op je bouw. De veiligheid van de werknemers die op de bouw werken, is de eerste prioriteit die je moet hebben. Daarom kun je nooit fout zitten met het maken van een V&G-plan.

Een V&G-plan heeft als doel het beperken van de arbeidsrisico’s die er aan een bouw zitten. Er zitten altijd risico’s aan een bouw, maar deze kunnen wel zoveel mogelijk beperkt worden. Door een V&G-plan met een speciale veiligheidscoördinator (TMB) opstelt, is het mogelijk om alle risico’s in kaart te brengen en te kijken hoe je dit het beste kunt beperken.

Efficiënt te werk gaan

Een V&G-plan zorgt ervoor dat je enorm efficiënt te werk kunt gaan. Op het moment dat je – voordat je begint met de bouw – al begint met iemand inschakelen die de veiligheid in de gaten kan houden, is het mogelijk om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Je weet direct waar je aan toe bent. Als je het V&G-plan met een professional maakt, is de kans ook groot dat de professional direct aan kan geven wat de veiligheidsmaatregelen voor effect kunnen hebben in de praktijk. Hierdoor ben je overal op voorbereid.

Door overal op voorbereid te zijn, kun je efficiënter te werk gaan. Zo is het mogelijk om goed samen te werken met alle partijen. Hierdoor zal alles een stuk makkelijker verlopen en werk je een stuk prettiger aan de bouw van je project. Door te voorkomen dat je te maken hebt met veiligheidsproblemen, voorkom je dat de bouw stil komt te staan of je boetes en andere maatregelen krijgt. 

Reacties zijn gesloten.