Waar moet je op letten bij het verkopen in het buitenland?

Waar moet je op letten bij het verkopen in het buitenland?

Of je nu net begonnen bent met ondernemen of al jaren onderneemt, soms wil je met je ambities over de grenzen gaan en verkopen in het buitenland. Verkopen in het buitenland is om vele redenen net iets anders dan het verkopen van je product of dienst in Nederland. Denk hierbij niet alleen aan de andere taal, maar ook kan er een cultuurverschil zijn even een andere regelgeving. Een bedrijf dat je hierbij kan helpen is Oryx. Wat zijn deze verschillen en waar moet je op letten?

Taal

Een voor de hand liggend verschil tussen het land waar jij zaken mee wilt gaan doen en Nederland is de taal. Zelfs als we direct de grens overgaan naar België, merken we al dat er een taalverschil is. Misschien spreekt jouw salesteam de taal al, maar is het ook vloeiend? Het liefste zou je iemand hebben die de taal van het nieuwe land als moedertaal heeft. Zo wordt er niet alleen foutloos gesproken, maar worden er ook de juiste uitdrukkingen gebruikt. Op die manier spreek je salesteam de taal van de koper en dat praat altijd makkelijker.

Cultuurverschil

Ook de cultuurverschillen tussen Nederland en het land waar je zaken gaat doen kunnen groot zijn. Laat je dus ook hier weer goed informeren. Een voorbeeld waar de cultuurverschillen groot kunnen zijn is Azië. Zo zijn er andere gewoontes op het gebied van elkaar groeten, visitekaartjes en eten. Als jij een sale wilt gaan sluiten dan is het belangrijk dat jij je naar deze gewoontes aanpast, zodat je beleefd overkomt.

Regelgeving

Zeker niet onbelangrijk is de regelgeving in het land. Wat mag er volgens de wet wel en niet? Denk hierbij bijvoorbeeld aan garantie van je product maar ook het retourrecht van de klant. Een ander belangrijk onderwerp is privacy; hoe ga je om met de gegevens van je klanten, wat mag er wel en niet? Een derde punt om naar te kijken zijn je verzekeringen. Wat wordt er wel en niet gedekt als je gaat verkopen in het buitenland? En heb je misschien een nieuwe verzekering hiervoor nodig?

Reacties zijn gesloten.