Wat zijn de mogelijkheden van Virtual Reality voor trainingen?

Wat zijn de mogelijkheden van Virtual Reality voor trainingen?

De laatste Jaren is Virtual Reality oftewel VR sterk in opkomst. Geen wonder, de toepassingen van dit sterk staaltje technologie zijn eindeloos! Aan de ene eind van het spectrum vind je vrijetijdstoepassingen zoals het spelen van spellen. Aan de andere eind van het spectrum bevinden zich de vele educatieve mogelijkheden van Virtual Reality. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden hoe je Virtual Reality Training kunt toepassingen in trainingen.

On-boarding training

Bij nieuwe medewerkers is het van het grootste belang om ze zo goed mogelijk en snel mogelijk met de nieuwe werkzaamheden bekend te maken. Dit wordt ook wel on-boarden genoemd. Vaak gebeurt dit door een of meerdere andere medewerkers en is het een arbeidsintensief traject.

Door tijdens de on-boarding Virtual Reality toe te passen is het mogelijk om medewerkers sneller en beter in te werken. De on-boarding zal gestroomlijnder plaatsvinden en bovendien is het visueel aantrekkelijker waarbij het bewezen is dat visueel leren veel effectiever is dan bijvoorbeeld het lezen van alleen tekst. VR voor training kan het hele on-boarding proces van de nieuwe medewerkers dus versnellen en de kwaliteit verhogen.

Gevaarlijke situaties training

Gelukkig heeft niet elk beroep er mee te maken, maar in sommige beroepen komen nu eenmaal gevaarlijke situaties voor. Brandweer, leger en politie zijn hierbij de klassieke voorbeelden. Maar er kunnen zich ook gevaarlijke situaties voordoen op minder voor de hand liggende plekken, bijvoorbeeld in fabrieken. Doordat er gewerkt wordt met (grote) machines en eventueel gevaarlijke materialen kunnen gevaarlijke situaties zoals brand of een bedrijfsongeval ontstaan.

Het is lastig om deze situaties in de werkelijkheid na te bootsen en bovendien kost dit meestal veel geld. Niet alleen omdat er schade kan worden aangericht maar bijvoorbeeld ook omdat de fabriek hier een aantal uur voor moet stilliggen. Een toepassing die veel efficiënter hierbij is het gebruik van Virtual Reality. De fabriek kan geheel worden nagebootst en daaraan kunnen simulaties van gevaarlijke situaties worden toegevoegd. Op die manier kunnen de werknemers veilig en efficiënt getraind hoe te handelen in geval van nood.

Heb jij dus een bedrijf waarin je mensen moet on-boarden, er gevaarlijke situaties voorkomen of ben je zelf een trainer? Overweeg dan eens de mogelijkheden van het toepassen van virtual reality en er gaat een wereld voor je open!

Reacties zijn gesloten.