
Welke sectoren worden hard getroffen door de coronacrisis?
De coronacrisis raakt ons allemaal. Er zijn echter een aantal beroepsgroepen die extra door de coronacrisis geraakt worden. Hierbij maakt het meetal niet uit of je zzp’er bent, ondernemer of werknemer. Als je in een van onderstaande sectoren werkzaam hebt, dan is er een grote kans dat je (extra) geraakt wordt door de coronacrisis. En dat het daarom extra belangrijk is dat er snel vooruitgang geboekt wordt met een plan om de economie te herstellen.
Horeca
Hotels, cafés en restaurants – de horeca is een van de branches die het flink te voorduren krijgen tijdens de coronacrisis en waarbij de huidige maatregelen tegen corona ervoor zorgen dat deze ondernemingen al geruime tijd gesloten zijn.
Contactberoepen
Waarschijnlijk wist je voor de coronacrisis nog niet eens welke beroepen er allemaal zogenaamde contactberoepen zijn, maar tijdens deze crisis is het helaas pijnlijk duidelijk geworden. Kappers, schoonheidsspecialistes, masseurs, rij-instructeurs, coaches en nog veel meer, zijn allemaal contactberoepen die een grote periode hun werk niet hebben mogen uitvoeren. Juist in deze sector vind je veel zzp’ers en ook doordat er vaak een praktijk gehuurd wordt zijn er hoge vaste lasten. Gelukkig zijn bijna al deze werkzaamheden tijdens een van de eerste versoepelingen weer toegestaan.
Reisbranche
Nog zo’n sector die het sinds de eerste lockdown zwaar te voorduren heeft: de reisbranche. Door de huidige maatregelen tegen corona geldt er al maanden een negatief reisadvies, alleen als het echt niet anders kan, mag er gereisd worden en reizen voor vakantie en plezier hoort hier niet meer bij. Daarnaast is er ook een grote groep Nederlanders die momenteel sowieso niet op vakantie wil omdat ze het gezondheidsrisico in het buitenland te groot vinden. De enige uitzondering in deze sector is het toerisme in eigen land en dan met name de vakantieparken in de natuur zoals op de Veluwe profiteren van de beperkingen van reizen naar het buitenland.
Cultuur en recreatie
Dit is een sector die het vaak al lastiger heeft omdat ze mogelijk een minder commercieel oogpunt hebben dan andere bedrijven. Zo zijn musea en theaters er vooral om cultuur over te brengen op de volgende generatie en is naast de overheidssteun de inkomsten van entreegelden belangrijk. Nu cultuurinstellingen reeds langere tijd gesloten zijn en daarnaast als ze open zijn ook minder bezoekers mogen toelaten, dalen hun inkomsten drastisch. Overheidssteun is hierbij heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet failliet gaan en ook over de lange termijn hun functie in de samenleving kunnen blijven vervullen.
Ook andere cultuur en recreatievormen zoals evenementen en festivals zitten in zwaar weer. Zij moeten het juist hebben van grote groepen mensen die in een of enkele dagen zorgen voor een grote omzet zodat alle gemaakte kosten gedekt kunnen worden. Nu de doorgang voor alle evenementen voor deze zomer onzeker zijn, is ook hun voortbestaan onzeker.
Bruiloften
Van je bruiloft wordt meestal gezegd dat het een van de mooiste dagen in je leven is. Deze wil je dan ook vieren met iedereen die belangrijk voor je is. Door de coronamaatregelen is het aantal mensen dat je mag uitnodigen flink beperkt. Op sommige momenten is het zelfs helemaal niet mogelijk om met een groep mensen bij elkaar te komen. Veel stellen kiezen er daardoor ook voor om hun bruiloft uit te stellen. En dit heeft een enorme impact op de mensen die werkzaam zijn in deze business. Zo worden er geen jurken en pakken meer verkocht, valt de catering stil en hebben fotografen geen werk. Ook in deze sector zijn vaak zzp’ers werkzaam.