Welke werkzaamheden kun je allemaal met online boekhouden uitvoeren?

Welke werkzaamheden kun je allemaal met online boekhouden uitvoeren?

De boekhouding van een onderneming correct en up-to-date bijhouden, is een zware taak en verantwoordelijkheid. Bovendien een taak waarvoor het veel ondernemers aan de nodige kennis en ervaring ontbreekt. Als je weet dat de belastingdienst geregeld controles uitvoert en ook verwacht dat alle wettelijk verplichte aangiftes tijdig gebeuren (met het risico op een boete), dan weet je ook dat je er maar beter kunt voor zorgen dat je boekhouding altijd piekfijn in orde is. Daarnaast is een correct gevoerde boekhouding voor jou de manier om na te gaan hoe het financieel met je onderneming gaat. Ben je zelf niet de man of vrouw van de cijfertjes? Of heb je niemand in je onderneming die dit voor jou kan doen? Er zijn gelukkig enkele goede oplossingen voorhanden.

Je boekhouding zelf doen of toch liever uitbesteden?

Hier heb je een aantal mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat jij of iemand van je werknemers de hele boekhouding zelf doet. Dit is uiteraard de goedkoopste oplossing, maar wellicht niet de beste. Boekhouden vereist kennis en ervaring en bovendien neemt het tijd in beslag die je niet meer aan je eigen werkzaamheden kunt besteden. De hele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant dan? Dit is de tweede mogelijkheid die voor veel ondernemingen eerder duur is en misschien is het, afhankelijk van de omvang van je boekhouding, ook helemaal niet nodig. Als laatste heb je de voor veel ondernemingen beste oplossing, namelijk het investeren in een goed boekhoudpakket. Hier hoef je niet over doorgedreven boekhoudkundige kennis te beschikken, maar hou je wel de boekhouding, of toch een deel ervan, in eigen handen. In het meest ideale geval doe jij zelf de boekhouding en kun je beroep doen op een boekhouder of accountant die enkel nog een oogje in het zeil houdt en bijstuurt waar nodig. Je boekhouding zelf doen, uitbesteden, of deels uitbesteden, de keuze is helemaal aan jou.

Wat mag je van een boekhoudpakket verwachten?

Er zijn heel wat verschillende boekhoudpakketten verkrijgbaar die elk zo hun eigen functionaliteiten hebben. Het ligt er maar net aan wat een boekhoudpakket voor jouw specifieke onderneming moet kunnen. Deze handige info boekhoudpakket lezen of meer informatie opzoeken voor je erin investeert, is dus aan te raden.

Wat je in ieder geval mag verwachten is dat je er makkelijk facturen kunt mee opmaken en inboeken, dat je bankafschriften automatisch in het programma geïmporteerd worden en dat je moeiteloos allerlei bonnetjes van gemaakte kosten kunt inscannen en inboeken. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je kiezen voor een programma waarmee je ook de BTW-aangifte en jaarlijkse aangifte kunt automatiseren. Voor dit laatste is het echter wel een goed idee om een boekhouder nog even een controle te laten uitvoeren. Met correcte aangiftes kunnen heel wat problemen vermeden worden.
Werken met een boekhoudpakket geeft je enkele mooie voordelen. Je verliest minder tijd, je hoeft geen fulltime externe boekhouder of accountant te betalen en je bent toch zeker van een boekhouding die altijd correct is.

Reacties zijn gesloten.