ZZP’er en de zorgverzekering

ZZP’er en de zorgverzekering

Als eigen ondernemer zijn er van allerlei mogelijkheden om diensten te kiezen welke voor de particulier niet binnen handbereik zijn. Anderzijds spelen bedrijven hier maar al te graag op in, door ‘speciale acties voor zzp’ers’ aan te bieden. Er zijn mogelijkheden om voor je zorgverzekering voordelen te behalen, maar eigenlijk is dit helemaal niet interessant.

Zelfstandige Zonder Personeel en zorg

Na een zoektocht op het internet valt op dat de Friesland en CZ speciale pagina’s hebben ingericht voor de ondernemer. Vanzelfsprekend is er geen korting meer op de basisverzekering, waar de collectieve korting hierop per 1 januari 2023 wettelijk is verboden.

Met een health check en Zorgcoach bij CZ, of 8% korting op aanvullend bij De Friesland zijn de acties zeer matig te noemen. Dat maakt het doorgaans beter om gewoon voor een normale zorgverzekering te kiezen.

Zorgverzekering vergelijken

Er zijn veel mogelijkheden om de zorgverzekering te vergelijken, zowel met de basispolis als aanvullende polissen. Met deze 3 tips kan je voor jezelf een betere afweging maken in welke zorgverzekering bij je past.

  1. Eigen risico: met het eigen risico heeft de zorgverlener een mogelijkheid om zorgkosten door te berekenen. Wanneer het eigen risico aangesproken kan worden, dat staat helemaal vast in de ZVW (Zorgverzekeringswet).Door het vrijwillig te verhogen krijg je weliswaar korting op de premie, maar bij meer zorgkosten wordt er mogelijk meer eigen risico in rekening gebracht. Kies voor standaard 385 euro, of verhoog in stappen tot maximaal 885 euro.
  2. Keuzevrijheid: Met 3 verschillende polisvormen is er onderscheid in de vrij keuze om een zorgverlener te kiezen. Met de naturapolis, de goedkoopste van allemaal, is er maar een beperkt aantal ziekenhuizen en overige zorgverleners gecontracteerd. Met de restitutiepolis heb je 100% vrije zorgkeuze. Of alle zorgverleners zijn gecontracteerd, of soms niet en dan krijg je toch maximale dekking.Als 3e optie is er nog de combinatiepolis. Daarbij zijn wél alle ziekenhuizen gecontracteerd en níet alle behandelcentrums zoals GGZ en klinieken. Let hier dus goed op.
  3. Tandartsverzekering: Dit is veruit de meest afgesloten aanvullende polis. Als het goed is gaan we sowieso 2x per jaar op periodieke controle. En meestal komen daar weer behandelingen naar voren. De kosten lopen al snel op tot een paar honderd euro per jaar, en dat kan je dus verzekeringen.Een voordelige tandartsverzekering is bijvoorbeeld bij Just af te sluiten. Voor 8,35 per maand wordt 75% van je tandartskosten vergoed. Dit tot een maximum bedrag van 250 euro per jaar.

Voordelen voor ZZP’ers

De voordelen voor ZZP’ers zijn voor zover bekend te verwaarlozen. Met de duurdere polissen van CZ en de Friesland zijn er weliswaar wat extra’s, maar indirect betaal je daar ook voor. En daarom is het goed te beseffen dat je beter een losse zelfstandige vergelijking kan maken.

Reacties zijn gesloten.