Waarom is het belangrijk om een BHV-cursus te volgen als ZZP’er?

Waarom is het belangrijk om een BHV-cursus te volgen als ZZP’er?

Volgens de Arbo-wet is het verplicht dat elke werkgever in Nederland over BHV’ers beschikt. Door deze wet kan er snel in worden gegrepen bij brand of andere situaties en wordt er jaarlijks veel leed voorkomen bij werknemers en bezoekers van bedrijven. Wanneer je ZZP’er bent, is het hebben van een BHV niet verplicht. Toch is het sterk aan te raden! Wat houdt het precies in? En waarom is het belangrijk om als ZZP’er een BHV-cursus te volgen?

Wat is BHV?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Dit is de hulp die wordt verleend wanneer er een incident binnen het kantoor is. De BHV’er (bedrijfshulpverlener) weet in deze situaties de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen. Ze zorgen ervoor dat de schade van het ongeval zo veel mogelijk wordt beperkt.

Het is van belang dat elke werkgever weet wat er moet gebeuren in gevallen als brand, ontruiming of een ander ongeval. Hierdoor heeft de ARBO-wet elk bedrijf verplicht om BHV’ers in dienst te hebben die in deze situaties kunnen ondersteunen. Het aantal BHV’ers in een bedrijf is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de eventuele risico’s die er kunnen gebeuren.

BHV als ZZP’er

Als eenmanszaak of ZZP’er is het niet verplicht om je BHV te behalen. Dit geldt alleen onder bepaalde voorwaarden. Wanneer u niet in het bezit bent van uw BHV, moet u echt alleen te werken.  U mag dan ook geen bezoek over de vloer krijgen. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de gezondheid van uw bezoekers.  Wanneer u bezoek krijgt, bent u daarom verplicht om over een BHV te beschikken.

Toch is het volgen van een BHV-cursus is voor elke ZZP’er aan te raden. Dit geldt ook wanneer u geen zakelijk bezoek over de vloer krijgt. Afhankelijk van de werkzaamheden die u verricht, zijn er verschillende cursussen belangrijk voor uw bedrijf. Voor iedereen is een cursus over brandveiligheid en EHBO belangrijk. Daarnaast zijn er ook cursussen die juist voor bepaalde branches of werkzaamheden zijn. Zo is een cursus gasmeten van groot belang wanneer u als ZZP’er met verschillende stoffen werkt. Met deze cursus leert u hoe u het gas kunt meten. Hierdoor kan er een zuurstof te kort voorkomen worden, wat bijdraagt baan de veiligheid van uw bedrijf. Daarnaast kan het behalen van uw BHV alleen maar in uw voordeel werken. Zo kan het van pas komen wanneer u plannen heeft om in de toekomst uw bedrijf verder uit te breiden.

BHV-cursus

Een bedrijfshulpverlener wordt u niet vanzelf. Gelukkig is het met een cursus makkelijk te behalen. Er zijn veel verschillende cursussen voor BHV’ers, die beschikbaar zijn op verschillende niveaus. Zo kunt u de geschikte cursus kiezen voor uw bedrijf en op elk niveau beginnen. De meeste bedrijfshulpverleningscursussen duren ongeveer twee dagen. Tijdens de cursus krijgt u uitleg over wat er moet gebeuren bij bepaalde ongevallen. Daarnaast leert u het ook gelijk in praktijk uitvoeren. Hierdoor worden de vaardigheden realistisch getraind. Na het afronden van de cursus kunt u zich BHV’er noemen. U weet voortaan wat u moet doen bij bepaalde ongevallen.

Bent u op zoek naar een basiscursus tot BHV’er? Met de onderstaande cursus leert u in twee dagen de basis over wat u moet doen tijdens een incident:

https://www.deltasafetytraining.com/training/bedrijfshulpverlening-bhv-basis/

Reacties zijn gesloten.