Overweeg jij te gaan starten als zzp’er? Denk hier alvast over na!

Overweeg jij te gaan starten als zzp’er? Denk hier alvast over na!

Waarschijnlijk heb je al een aantal ervaring opgedaan bij een of meerdere werkgevers en krijg je steeds vaker en sterker het gevoel om aan de slag te gaan als zzp’er, maar vind je de stap nog een beetje eng. Geen probleem! Dit komt heel vaak voor en de stap van werknemer naar zzp’er of freelancer is dan ook een stap die niet over één nacht ijs gaat! Om de stap minder groot te maken, is het handig om al over een aantal aspecten van het freelance leven na te denken, zodat je straks niet (of in elk geval minder) voor verrassingen komt te staan. In dit artikel delen we een aantal belangrijke onderwerpen met je.

Denk na over jouw ideale freelance klus!

Waarschijnlijk heb je voordat je als zzp’er aan de slag gaat, al een aantal jaar werkervaring opgedaan. In deze jaren heb je al veel geleerd; je weet nu waarschijnlijk beter welke werkzaamheden je leuk vindt en welke minder. Naast de inhoudelijke taken van je baan, kun je waarschijnlijk ook aangeven welke interacties je leuk vindt. Welk type collega spreekt jou aan? Hoe heb je het liefste dat je leidinggevende met je omgaat? Ook al heb je als zzp’er geen vaste, directe collega’s en leidinggevende, door ook hiernaar te kijken, kun je een totaalplaatje schetsen van de voor jou ideale freelance klus!

Weet waar je opdrachten kunt vinden

Nu je voor ogen hebt wat je ideale freelance klus is, is het ook belangrijk om te gaan kijken of dit aansluit bij waar de markt naar op zoek is. Dit kun je doen door middel van het zoeken en bekijken van zzp opdrachten. Er zijn veel verschillende plekken waar je deze kunt vinden; op job boards, Linkedin, recruitment agencies etc. Freelance opdrachten geven je vaak een goed beeld van wat er verwacht wordt, welke inhoudelijke taken er bij de opdracht horen en welke kennis en ervaring jij met je dient mee te brengen. Probeer een groot en divers aantal opdrachten te bekijken en kijk of hoe dit matcht met jouw ideale klus en of deze nog bijgesteld moet worden.

Informeer je over het financiële plaatje

Als werknemer is je inkomen heel duidelijk; maandelijks krijg je een vast bedrag op je rekening gestort en als je geluk hebt, dan ontvang je in mei vakantiegeld en krijg je bovendien een keer per jaar opslag en/of een bonus. Hoe anders is dit als je als zzp’er aan de slag gaat! Je inkomen is dan totaal afhankelijk van hoeveel en waar je werkt. Er kunnen zelfs maanden zijn dat je helemaal geen inkomsten hebt. Bovendien ga je ook kosten maken, bijvoorbeeld voor verzekeringen of een boekhouder. En gaat te maken krijgen met btw. Heel veel nieuwe dingen dus en het is goed om hier vooraf helemaal in te duiken. Wat kun je verwachten qua inkomsten en kosten? En hoe werkt het met de Belastingdienst? Daarnaast is het ook heel belangrijk om te weten wat jouw vaste maandelijkse kosten zijn en hoe lang je deze zou kunnen betalen van je spaargeld in tijden dat je misschien geen of weinig inkomen hebt.

Als je bovenstaand op een rijtje hebt gezet, dan gaat je dit veel rust geven en gaat het je helpen om te bepalen of je de stap van werknemer naar zzp’er wel of niet gaat maken. Succes!

Reacties zijn gesloten.