3 voordelen om als zzp’er aan de slag te gaan

3 voordelen om als zzp’er aan de slag te gaan

Steeds meer Nederlands willen niet meer langer voor een baas werken en kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan. In januari 2018 kende Nederland meer dan 1,1 miljoen zzp’ers, volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel. Dat is 64% van alle bedrijven van Nederland. Maar welke voordelen zijn er als jij als zzp’er aan de slag gaat? Wij zetten een aantal voor je op een rijtje.

 

1. Vrijheid

Het grootste voordeel van het zzp’er schap is dat je veel meer vrijheid hebt. Dat geldt op heel veel gebieden, je hebt vrijheid over welk welk werk je doet, waar je werkt en waarde je werkt. Zo is het in elk geval in de theorie. Toch is het in de praktijk vaal anders. Als je op zzp’er basis aan de slag gaat als interimmer bij een groot bedrijf, dan heb je vaak nog steeds te maken met het kantoor en de werktijd van dat bedrijf. Start je als zzp’er een eigen nagelstudio? Ook dan ben je vaak locatiegebonden en afhankelijk van de tijden dat je klanten willen afspreken. Toch wordt dit vaak als vrijheid beschouwd.

 

2. Eigen baas

Die vrijheid gaat gepaard met eigen baas zijn. Ondanks dat hierboven enkele limitaties van de bijbehorende vrijheden zijn omschreven, kun je toch als eigen baas hier een grote invloed op hebben. Jij bepaalt als interimmer welke klus je gaat aannemen. En datzelfde geldt voor je werktijden als je een nagelstudio hebt, de klanten geven aan wanneer zij het liefste zouden willen komen, maar jij bepaalt altijd zelf nog of je die dag de studio open hebt of niet. Ook binnen je werkzaamheden kun je als eigen baas je eigen prioriteiten bepalen. Zeker als je helemaal zelfstandig bent (dus niet als interimmer aan de slag gaat) kun je zelf bepalen welke werkzaamheden je uitvoert. En als dit na verloop van tijd niet meer bevalt, dan heb je ook weer de vrijheid om dit te veranderen.

 

3. Meer inkomsten

Als je in loondienst werkt dan weet je precies hoeveel je elke maand gaat verdienen. Natuurlijk hebben sommige werknemers soms extra inkomsten bijvoorbeeld door een bonus, een onregelmatigheidstoeslag of worden overuren uitbetaald. Maar dit is vaak te voorspellen en blijft binnen bepaalde bandbreedtes. Als je als zzp’er aan de slag gaat en je hebt een schaalbaar bedrijf waarbij de zaken goed gaan, dan kan dit tot hoe inkomsten leiden. Vaak hoger dan dat je voor hetzelfde werk zou verdienen als je in loondienst zou zijn. Werkgeluk moet niet afhangen van je inkomsten, maar dit is natuurlijk wel mooi meegenomen!

 

Naast de voordelen van een zzp’er zijn, kent het ‘voor je zelf aan de slag gaan’ ook natuurlijk enkele nadelen. Deze bespreken we in het volgende blog.
Reacties zijn gesloten.