Voorkom juridische conflicten als ZZP’er

Voorkom juridische conflicten als ZZP’er

Als ZZP’er wil je er natuurlijk het liefst niet aan denken: juridische conflicten. Je houdt namelijk het klantcontact goed bij, bent altijd duidelijk in wat je verwacht en levert op tijd. Toch kan het gebeuren dat iemand zich niet aan de regels houdt of het oneens is met wat je zegt. Een juridisch conflict kan dus zelfs de beste ZZP’er overkomen. Gelukkig kun je hier als ZZP’er iets aan doen en jezelf beschermen tegen dit soort ongemakkelijkheden.

 

Wat zijn juridische conflicten?

Er zijn een aantal situaties die je kunt zien als juridische conflicten. Aansprakelijkheid bij het leveren van producten of diensten is zo’n situatie. Het kan namelijk gebeuren dat door jouw fout de klant winst misloopt en deze schade wilt verhalen op jouw onderneming. Of het kan gebeuren dat de klant aan wie jij producten levert failliet raakt. Als jij nog geen geld hebt gezien voor de producten, dan sta je met lege handen. Verder is het ook mogelijk dat een klant weigert te betalen. Al deze lastige situaties, ook wel juridische conflicten genoemd, kunnen gemakkelijk worden voorkomen of opgelost met de hulp van algemene voorwaarden.

 

Stel algemene voorwaarden op

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar beschermen jou als ZZP’er enorm tegen juridische conflicten. Zo’n conflict kan je zelfs veel geld kosten, dus een kleine investering in goede algemene voorwaarden is het zeker waard. In de algemene voorwaarden van jouw onderneming kun je dus precies zetten wat de rechten en plichten zijn van jou, maar ook van de klanten met wie je zaken doet. Uiteraard moet je zakelijke relaties wel altijd op de hoogte brengen van jouw algemene voorwaarden, anders weten ze niet waar zij aan toe zijn.

 

Inhoud van algemene voorwaarden

Je kunt als ZZP’er zelf een document opstellen waarin je de algemene voorwaarden beschrijft. Echter is dit juridisch gebied wel een vak apart. Iedere onderneming heeft eigen producten of diensten, is werkzaam in een unieke situatie en heeft te maken met een specifieke doelgroep. Daarom kun je VeiligDoen inschakelen voor het laten opstellen van algemene voorwaarden. Dan weet je zeker dat je helemaal veilig zit wat betreft jouw algemene voorwaarden en hoef je je geen zorgen meer te maken bij juridische conflicten.

 

Reacties zijn gesloten.